Direktlänk till inlägg 5 april 2011

Kärnkraftslobbyn är otroligt stark i Sverige

Av Anna Drangel - 5 april 2011 07:01

Jag har en konstig ovana som jag ogärna släpper. Det är att samla dagstidningar på hög och sedan när jag har sådär 30 tidningar, riva ut alla intressanta artiklar och åter samla dessa på hög för att i efterskott läsa dem. Det brukar bli en 50-60 artiklar. Min sambo tycker att jag är spritt språngande galen när jag står där och river ut sida efter sida ur tidningarna. Jag menar att det är det ultimata sättet att få i sig det mest intressanta. Man behöver inte idissla gamla nyheter som man redan läst på nätet.


Jag har skrivit om det förut, men det är faktiskt väldigt spännande att se hur t ex ekonomireportrar får rätt eller fel i sina förutspåelser för framtiden. Eller att i efterhand se hur man rapporterat om politik.


Det som jag nu fäste min uppmärksamhet vid när jag stod och bläddrade i gamla tidningar var en reklamtidning som föll ur en av dagstidningarna ungefär en vecka innan jordbävningskatastrofen i Japan. Reklammagasinet hette "Atomen" en bilaga från SKC (Svenskt Kärntekniskt Centrum). SKC stödjer forskning och utveckling i kärnteknik vid högskolor och universitet i Sverige.


Jag har bläddrat lite i denna bilaga "laddad med möjligheter". Man försöker locka ungdomar att utbilda sig inom kärnkraftsteknologi. Föreståndaren för Svenskt Kärntekniskt Centrum, Jan Blomgren, skriver i sin inledande spalt;


"I Sverige har diskussionen om nya kärnkraftverk tagit fart och branschen räknar med 5000 nya jobb de kommande tio åren. Samtidigt ökar Sverige sina satsningar rejält inom forskning om framtidens kärnkraft, där dagens avfall kan bli bränsle i nya typer av reaktorer. Vill du vara med på resan?"


För det första vill jag säga till Jan Blomgren att Nej, jag har ingen lust att vara med på denna resa! Ingen har tillfrågat mig och när svenska folket sist blev tillfrågat röstade vi för en avveckling av svensk kärnkraft. Men något har hänt sedan dess. Vi har helt ändrat kurs utan att någon berättat detta för oss. Det finns extremt mycket pengar att hämta i denna bransch och svenska politiker (efter att dem körde över Maud Olofsson) och svensk industri verkar redan ha omslutit sig i en lång kram. Vi ska storsatsa på mer kärnkraft i Sverige framöver.


I denna folder "Atomen" som alltså låg innesluten i DN, figurerar företag och universitet som; ABB, Scandpower, Areva, Uppsala universitet, Gävle universitet, Chalmers, Westinghouse, Siemens, Nova Högskolecentrum, Kungliga Tekniska Högskolan, Vattenfall, ÅF, Riskpilot, Infotiv, Studsvik, Fortum, Sovina, XDIN, IPL Skandinavien och Epsilon.


Snacka om att alla kärnkraftsmotståndare är "in for a fight" om man skulle välja att gå i klinch med denna bransch...


Under en annan spalt skriver man;


"Visste du att för att producera så mycket elenergi som en svensk behöver under sin livstid men hjälp av kärnkraft, blir resultatet bara en kaffekopp kärnavfall?"


Nejmen vad intressant! Säger ni det! Men drick då den där j-a koppen om den är så himla ofarligt då!


Omslagstjejen på magasinet heter Roberta Concilio Hansson och är forskare på härdsmältor. Hon berättar i magasinet hur hon forskar i att simulera härdsmältor på KTH.


"Det jag forskar på är egentligen högst osannolikt, men om det skulle hända skulle det få svåra konsekvenser. Därför finns det nog ingen bransvh som är så inriktad på säkerhet som kärnkraftssektorn."


Men hallå Roberta, nu har du ju en ypperlig chans att åka ner till Japan och studera dessa risker på nära håll. Varför nöja sig med ett labb på KTH?


Jag läser också hur Jan Blomgren skriver att man borde satsa på storskaliga lösningar för tredje världen när det gäller kärnkraft. Han säger;


"Frågan är inte om tredje världen kommer att bygga kärnkraft, utan när. Det är ett faktum att ett stort antal länder i Afrika efterfrågar kärnkraft."


Okej, det verkar alltså som att man även har bestämt sig för tredje världen. Storskaliga lösningar. Stora investeringar och mycket cash i sikte med andra ord.


En annan professor, Christian Ekberg, säger till tidningen Atomen angående att utnyttja utbränt kärnbränsle;


"Principen är egentligen enkel och energivinsten blir stor. Först tar man tillvara uran och plutonium. Även uran-238, en isotop vars energiskapande potential inte tas tillvara effektivt i dagens vanliga kärnkraftverk, kan utnyttjas. Därefter separerar man ut ett antal andra långlivade radioaktiva ämnen, som även dessa kan fungera som bränsle i vissa av de nya reaktorerna."


Ja, tjena. Det låter bra på pappret men jag har en känsla av att man vid en olycka kan få än värre konsekvenser vid återanvändning av plutonium och uran...


Nej ni, jag kommer att komma tillbaka till mitt motstånd mot kärnkraft om och om igen. (Helt enkelt återanvändning). Det spelar ingen roll om det avfall en människa gör av med på en livstid "bara är en kaffekopp", jag är i grund och botten mot denna energi för att jag vet hur farlig den kan bli. Det spelar ingen roll hur man försöker tuta i mig hur ofarlig den är och hur osannolikt olika händelser är - jag köper det inte. 


Det är en sak att fasa ut kärnkraften. Det är en annan sak att fasa in den som man nu gör i Sverige. Tyskarna är mycket med miljömedvetna än Sverige och har redan dragit i handbromsen. Men i Sverige sitter vi stillatigande och ser på när kärnkraftslobbyn kör över oss med ena galna argumentet efter det andra. Att man sedan i magasinet lockar med att "svenska doktorander som antas till det nya svensk-franska forskningsprojektet, kommer att få tillbringa tre av fyra år av sin utbildningstid i Provence i södra Frankrike."


Hörrni, det ger jag blanka f-n i.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards