Direktlänk till inlägg 21 juni 2010

Bröllopet - jag var där

Av Anna Drangel - 21 juni 2010 12:20

Att prata om bröllop dessa dagar innebär nästan per automatik att man pratar om bröllopet mellan Victoria och Daniel. När min kompis ringde till mig och undrade om jag skulle med på stan och kolla in bröllopet kunde jag inte tacka nej. Det här är ju en “once in a lifetime experince” tänkte jag och bestämde mig för att hänga på. 

 

Ställde bilen i Enskede och tog tricken från Sandsborg. Vid Gamla Stan där vi skulle mötas upp var det fullt med folk. Nja, inte som en rusningsdag i en japansk tunnelbanan kanske, men i svenska mått mätt. En uppskruvad “svenne” spärrvakt stod vid tunnelbanedörrarna och skrek: "Välkomna till Gamla Stan! Håll till höger", "Välkomna till Gamla Stan! Håll till höger", "Välkomna till Gamla Stan! Håll till höger" tills hans “Rinkeby” spärrvaktskompis sa till honom "Faan Lasse softa lite!". 

 

Ju närmare Storkyrkan man kom desto mer uppskruvad stämning blev det. Folk riktigt hetsade runt i gränderna. Som om det var en rockkonsert de skulle på. 

 

Min kompis väntade på mig i hörnet Skomakargatan utanför huset där en kanonkula sitter fastmurad i väggen. Där bor hennes föräldrar. Vi hade perfekt utsikt från deras fönster ut mot Stortorget. Samtidigt som vi hade fönstret öppet mot torget och folkvimlet därnere stod tv:n på och vi kunde följa vigseln inne i kyrkan. Det var lite surrealistiskt.

 

Och strax efter vigseln föll den här stackars vakten ner i backen...

 

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/brollopet/article7333817.ab

 

Vårt mål var nu sändningstornet vid Nationalmuseét där min kompis man jobbade för SVT-sändningen. Att ta oss dit från Gamla Stan visade sig svårare än vi trott. 

 

Först blev vi fast nere vi Strömbrokajen vid ett stort Ikeatält. Fick skynda tillbaka genom hela Gamla stan och vidare Drottninggatan ner. Sedan blev vi fast vid Kungsträdgården i hörnet mot Norrmalmstorg. Innan vi kunde gå över skulle bara dussinet bataljoner paradera. Det kändes lite obehagligt. Jag kunde inte låta bli att tänka på en polisstat. Var har dom hittat alla militärer? Vaktparaden var bättre, hemvärnets musikkår likaså. T o m swedish armes musikkår var ok i jämförelse med alla gröna baskrar och k-pistar.

 

Tillslut kom vi ändå fram till sändningsbryggan och fick klättra upp och se slupen precis runda Skeppsholmen och ro mot trapporna vid slottet. Vilken utsikt vi hade! Det är sällan man ser slottet från detta håll, men det var imponerande.

 

På väg tillbaka med tunnelbanan såg vi en muslimsk kvinna som dagen till ära klätt sig i blått och gult från topp till tå. Bredvid henne gick två små svartklädda gummor och viftade på svenska flaggan. Jag tänkte att detta evenemang kanske kan ena oss som bor i Sverige vare sig vi är ateister, kristna eller muslimer. Det kändes hursomhelst fint att se dem. De var mer nationalistiska än jag själv.

 

När jag kom hem på lördagskvällen efter att ha tillbringat dan stan slog jag på tv:n och kunde fortsätta följa bröllopet i lugn or ro från soffan. Blev otroligt imponerad av både Daniel och hans pappas tal. Vilket bröllop! Vilken dag! Den här dagen har verkligen etsat sig fast i mitt minne.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards