Direktlänk till inlägg 6 maj 2010

Greklands uppror

Av Anna Drangel - 6 maj 2010 05:49

Om man i Grekland har fifflat med sina siffror i stadsbudgeten för att framstå som bättre, betyder det inte att folket automatiskt har fått ta del av detta. Vissa greker menar att det är ett utvalt få som skor sig på andra. Korruptionen har brett ut sig som en influensa över hela landet. 


Att nu vanligt folk protesterar kan jag tycka är rätt naturligt och sunt. Tro dock inte att jag tycker det är rätt att döda och tycker det är fruktansvärt att de stackars bankanställda brändes ihjäl. Men vad jag kan tycka är sunt är att grekerna ivarje fall vågar protestera. Demokratin - detta gamla grekiska ord - fungerar än. 


I andra länder (som ex våra grannar i de baltiska länderna) skulle i liknande demonstrationer blivit motangripna med helt andra medel. Demonstranter hade skövlats ner av stridstankar och skjutna på öppen gata. Balterna är ett mycket mer förtryckt folk. När det gäller Grekland, måste jag ändå att jag är förvånad att så få har blivit dödade hittills. Det verkar som om det finns en tyst överenskommelse mellan poliser och demonstranter. Dom är folket.


Förmodligen kommer folkets hårda motstånd ändå bara bidra till Greklands förlust på kort sikt. Tyskland & Company ändrar lite i EU's stadgar och vips kan Grekland begäras om urträde ur EU och sedan får de gå i bankrutt bäst de vill och gå tillbaka till drachmer istället. 


Men om man ser till Greklands bästa är detta kanske inte helt fel. De kan använda sin valuta igen som vapen och landets export och turism kommer att blomstra. Med tanke på den ilska som finns hos gemene man i Grekland, är jag inte övertygad om att nedskärningar som påläggs dem från ovan - dvs från EU och Tyskland - kommer att fungera. Detta kommer givetvis att få det att svida till för EU och alla som har inblandning i den grekiska ekonomin, men det kanske ändå inte skulle vara helt fel.


EU är kanske inte svaret på våra drömmar. Vi är så olika som människor inom EU. Det är inte direkt som i USA där folk är som folk är mest from the westcoast to the east. Det är inte riktigt så det funkar i Europa. Vi är ganska ordentligt olika som människor med helt olika temperament och olika stolthet i kroppen. Visst kan olikheter vara stimulerande, men kan också bli en extrem black om foten som nu.


Så även om grekerna slåss mot jätten Goliat och vi alla vet att det inte går att vinna den kampen, kommer de kanske ändå gå ur detta med sin stolthet i behåll. Grekerna är ändå ett land med en hisnande lång historia och ett folk som inte tar vad som helst. Måvara att de själva är de som drabbas värst. 


Nä, låt grekerna få det på sitt sätt. Dem kanske blir Europas fattigaste, men också kanske också det enda europeiska land som visar vad verklig demokrati är.






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards