Direktlänk till inlägg 25 augusti 2009

Kommentar till kommentar om Piratpartiet

Av Anna Drangel - 25 augusti 2009 06:56

I några av kommentarerna på min blogg om Piratpartiet har ansetts att jag inte har stöd för mina synpunkter på att jag anser att den typiske Piratpartietväljaren är en ung man.  Jag behöver inte redovisa mina källor i min blogg. Det är det som är det fina i kråksången. Jag behöver inte stå till svars för mina åsikter. Internet är fritt - har ni redan glömt det? Vissa av kommentatorerna verka resonera i termer av att jag ska stå till svars för mina uttlandanden. Hur då, undrar jag då. Om jag jobbade för typ Aftonbladet eller DN eller liknande - ja, då krävs det att jag kan uppge källor när jag påstår något. Men det behöver jag inte göra. Men bara för att göra några glada ska jag redovisa en källa när det gäller min åsikt om den typiske piratpartietväljaren.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/euvalet/article5359362.ab

En av de saker jag reagerade på var att Sverigedemokraterna har tappat 14% av sina väljare till Piratpartiet (enligt undersökningen vill säga - ingen absolut sanning).  Här är utdrag från en kommentar från "Nathalie" som haft åsikter på mitt inlägg.


"Försök inte polarisera dig som en motståndare till piratpartiet. Vi är helt vanliga människor och värnar om dig och allas rätt till ett privatliv. Själv är jag den stereotypa piratpartisten, förutom att jag är tjej. Jag är högutbildad (8 år högskolestudier) och jobbar inom IT. Vi vill dig inte illa, utan snarare tvärtom. Vi ser hoten som vanliga människor kanske inte har kunskap eller skarpsynthet nog att se förrän det är för sent. Se inte detta som ett "jag mot dem" scenario där du försöker ställa dig så långt ifrån "sådana människor" du bara kan. Jag är gammal moderat, men något fick mig att reagera i den sittande regeringens politik. När man driver igenom lagar som är grudlags-rättsvidriga då är det min plikt som medborgare att säga ifrån."


När Nathalie skriver "vi ser hoten som vanliga människor inte ser... vilka är då de "vanliga människorna" Nathalie? Syftar du på såna som jag, eller den här unga killen som röstar på Piratpartiet?


Jag anser fortfarande att den typiska Piratpartiet inte är speciellt insatt i detta med övervakningssamhället i stort, utan är mer intresserad att inte vilja bli övervakad för vad han gör på sin dator hemma.


Och när det gäller övervakningssamhället på arbetsplatser. Nej, du kan inte alltid byta arbetsplats bara för att någon "kan" följa vilka klick du gör på datorn. Jag säger inte att alla företag sitter och följer sina anställda på det viset, men jag säger att det kan göra det. Just pga den nya tekniken.


Internet kan missbrukas. Ett övervakningssamhälle kan missanvändas. Det är precis som att tv kan missbrukas till att fungera som propaganda av något hemskt parti. Som skedde under andra världskriget. Eller som sker i mindre skala i Berlusconis Italien. Men någonstans tror jag att mänskligheten - vi "vanliga" människor ändå kommer att reagera när det går för långt. Jag vet inte om det behövs ett speciellt parti för just denna fråga. Privatpartiets omsorg om den lilla människan är bra, så länge de håller sig till väsentligheter. Jag kan bara förvånas över hur just denna fråga om övervakning på internet kommit med sån kraft just nu. Kan det ha att göra med frågan om fildelning? Jag är också intresserad av att höra vad den typiske Piratpartisten anser om fildelning. Ska det vara fritt? Hur menar dom att upphovsmännen ska få betalt? Dessa frågor är jag väldigt intresserad av att ha reda på.


Det har ju visat sig med exempelvis Spotify att det inte fungerade så bra.


Det alltid kommer att finnas hot om att "fel krafter" tar över ett land och dess möjligheter att styra, övervaka oavsett om vi lagstiftar om förbud att övervaka privat internetanvänding eller inte.  Finns tekniken - finns möjligheten. Hur ska Piratpartiet ändra på det?

 
 
Ingen bild

Birger

25 augusti 2009 09:30

Trevligt, nu blir det mer debatt än lösa påståenden. Nu börjar även det komma intressanta motfrågor som vi välkomnar mer än gärna.

Självklart är du inte "tvungen" att motivera dina åsikter eller påståenden. Men det undergräver tyvärr din kredibilitet om du inte kan det p.g.a att du hittar på saker ur tomma luften. Som ex. generaliseringar om människor du inte träffat, som inte stämmer och oavsett om du tror de runkar mycket eller ej.

Fildelningsdebatten är faktiskt den mindre punkten i piratpartiets program, tro det eller ej. PP anser att fildelning för privat bruk inte skall vara olagligt, dvs. precis som innan 2005. Den kommersiella piratkopieringen (där folk tjänar pengar på det, genom att sälja piratkopierade filmer ex.) var innan olaglig och kan vara det på samma nivå som innan 2005. Vi anser att rättsäkerheten måste återställas genom att vi rullar tillbaka IPRED som ger en privat"polis" (upphovsrättslobbyn, MPAA,IFPI) större befogenheter än vad svenska polisen har, där de kan spärra en familjs tillgångar, utpressa dem att betala "böter" oavsett bevis på brott eller dom, en bot som baserar sig på fiktiva siffror och som kommer till genom en förträfflig multiplikationsorgie. IPRED har utökat möjligheten till privat husrannsakan. IPRED har gett upphovsrättslobbyn rätt att spärra människors bankkonton vid blotta misstanken om olovlig fildelning. Politikerna har gett nöjesbranschen rätt till större skadestånd än vad som utdöms vid mord. Riksdag och regering har beslutat att den som är misstänkt inte skall informeras om detta under en månads tid, för att han eller hon inte skall kunna försvara sin sak från början.Vill du veta mer om hur rättsvidrig IPRED är i detalj rekommenderar jag att du läser: http://tinyurl.com/dyx6pt

Och en annan effekt av att man kan spärra lilla familjen nilssons bankkonto (som är oooh så brottsliga och farliga för samhället, dotterna har 20(!) Mp3-filer i sin ipod!):
http://tinyurl.com/nfdtcn

På den sista punkten anser jag och många piratpartister att DET ÄR INTE regeringens eller riksdagens arbete att försöka försörja en industri. Musik och film industrin kommer överleva garanterat, men det måste återuppfinna sig och röra sig dit konsumenterna är, och nöja sig med de pengar en konsument är villig att betala. Det är inte "det glada 90-talet" längre. Är en industri otidsenlig och inte överlever, då är det inte regeringens jobb att med lagar försöka ställa om marknadskrafterna. I alla andra brancher får man återuppfinna sig eller gå under, där har du ingen konstgjord andning. Denna branschen har alltid kompenserats genom STIM och kassettavgiften (som finns på alla tomma DVD:s, CD:s, USB-minnen, hårddiskar, mp3 spelare, handdatorer, kameror) där pengar kommer till artisterna oavsett om dessa medier använt till s.k privatkopiering eller ej. Vilket betyder att P. Gessle och Uggla får pengar när du vill ha semesterbilder av din familj eller när du filmar ditt barnkalas. Navelsträngen som staten har till nöjesindustrin måste klippas av. Det vore annars bara rättvist att jag i min bransch också fick stöd att driva min verksamhet, hur dum den än är. Folk köper inte mina produkter, så nu skall staten tvinga folk att göra det genom att förbjuda alla gratisalternativ och kalla det stöld. Jag säljer is till eskimåer.

Så fort att korta ner allt.
1. Kopiering för privat bruk, (icke kommersiell kopiering) skall vara lagligt.

2. Det är INTE regerings/riksdagens jobb att försöka rädda en utdöende affärsmodell.

På frågan: "Hur ska de få betaaaaalt???".

På den frågan är svaret, de får de lösa själva som alla andra branscher!

Tack för att du börjar bemöta med debatt istället för grundlös dynga om "smårunkare". Den sortens smutskastning och idiotresonering har vi sett förr:
http://qarlsson.se/blogg/?p=710

Vi trodde den tiden var över, men vissa hänger väl inte med helt. Länge leve Aftonbladet, Qarlssons och Dr. Angels ogrundade smutskastning. För på internet... där behöver man inte vara varken rationell eller ha någon grund för det man säger. "det är ju det som är det fina i kråksången". -DrAngel

 
Ingen bild

Grå

25 augusti 2009 10:52

Piratpartiet är mot övervakning av icke-misstänkta personer överhuvudtaget. Att det bara skulle röra Internet är en myt som media odlat. Titta på PP:s principprogram om privatliv så nämns inte ens Internet (eller någon synonym) http://www.piratpartiet.se/politik/integritet/
Piratpartiet anser att all icke-kommersiell spridning av kultur ska vara laglig, däribland fildelning.
Hur upphovspersoner ska få betalt är faktiskt inte ett politiskt partis sak att svara på i en marknadsekonomisk demokrati. Kan dock starkt rekommendera Piratbyrån som presenterat mängder med idéer, av vilka flera idag används av upphovspersoner som släpper material fritt och ändå får in mer pengar på det sättet än via klassisk exemplarförsäljning. Att sedan de absolut flesta oberoende studier tydligt visat att fildelning inte skadar mediaindustrin är något som de flesta glömmer.
Piratpartiet kan knappast ändra på tekniken att övervaka. Däremot har samtliga riksdagspartier i mer eller mindre utsträckning gjort sig skyldiga till de allt fler integritetskränkande lagarna, både på Internet och i resten av samhället. M, KD, C, FP och S har alla lagt fram förslag och röstat för mer övervakning. MP och V har protesterat lite, men sedan skjutit det åt sidan för att istället förhandla igenom de frågor de prioriterar högre.
Bara för att det alltid finns hot om att "fel krafter" tar över betyder det inte att vi ska ge upp vår grundlagstiftning, och våra mänskliga och medborgerliga rättigheter.
PS. Piratpartiet är inte ensamma om att kämpa för dessa saker. Samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund gör det också, men får dåligt gehör av sina moderpartier. DS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards